background image
jarnboas-logga

Evenemang

Kultur - musik och konst

Den kulturintresserade kan njuta av föreställningar i den vackra och dramatiska miljön vid Konunga-Stollen i Klacka-Lerberg där föreningen Konunga-Stollen arrangerar konserter och föreställningar, läs mer under respektive sida. Därtill ligger Opera på Skäret, en av Sveriges största sommaroperafestivaler, som  producerar opera i världsklass inom 45 minuter med bil från Järnboås; samt Stadra Sommarscen, “Bergslagens vackraste spelplats”, inom en halvtimme från Järnboås. Stadra Sommarscen kombinerar teater, konst, kultur, måltid, natur och har även scenskola och program på vintertid.

Ljusstråk och kulturvecka

Vidare kan man se på konst bl a i Atelje Strandkullen i Nyhyttan, eller besöka bygdegårdens arkiv vid Finnsjöstrand. Ljusstråk - en konst- och kulturslinga genom Nora Bergslag genomförs varje år första helgen i september, se Ljusstråks hemsida. På hösten, vecka 43, äger Järnboås kulturvecka rum vilket är ett samarbete mellan Järnboås Bygdegårdsförening, Nora Bergslagsförsamling Järnboås kyrka, Järnboås Idrottsförening, Jernringen, SPF Järnboås och NBV. Omkring första advent anordnas julmarknad på Finnsjöstrand. För mer information om Ljusstråk, kulturvecka och julmarknad, följ med här på Järnboås hemsida.

Idrott

Järnboås IF har hemmamatcher på fotbollsplanen i Järnboås. Fotbollsmatcherna är öppna för allmänheten. Inträdet är 20 kronor och då ingår kaffe.  I kiosken kan du köpa korv med bröd, godis, fikabröd m.m. Järnboås IF sköter serveringen och behållningen går till barnens aktiviteter inom föreningen. För mer information om Järnboås IF se sidan Föreningar i Järnboås Hjulsjö byförening anordnar Hjulsjöjoggen, ett tufft terränglopp på 8 km som äger rum början av september. För mer information och anmälan gå in på Hjulsjös hemsida.

Larsmäss

Järnboås bygdegårdsförenings stora årliga evenemang som engagerar många boende och lockar stor publik är hantverksmarknaden Larsmäss, andra helgen i augusti. Järnboås Bygdegårdsförening är arrangör och 2015 är det 35 års jubileum, läs mer under fliken “Larsmäss”.

Rastälvens dag

I början av maj anordnas sedan 2012 Rastälvens dag med en rad aktiviteter längs Rastälven i hela Järnboåsbygden. Bland annat det populära kosläppet, klappa lamm och andra djur som visas på olika ställen, prova-på-aktiviteter, utställningar och mycket god mat och fika finns att välja på från Tolvsbörd i söder till Hjulsj/Bredsjö i norr.

Händer i Järnboås

Järnboåsbygden har ett aktivt föreningsliv där barn och vuxna kan mötas och umgås tillsammans. Bredden är stor och det finns verksamheter inom såväl idrott och friluftsliv som kultur. Läs mer om bygdens föreningar på sidan Föreningar i Järnboås. Hjärtligt välkomna till Järnboås!