background image
jarnboas-logga

Internationell juggerfestival

Den internationella juggerturneringen Järnsvenskan på Finnsjöstrand i Järnboås är i år, 2020, inställd. Cirka 25 lag från Irland, Tyskland, Österike, Lettland, Australien och Sverige brukar delta i turneringen. Arrangörer är Järnboås IF, Järnboås bygdegårdsförening, Svenska juggerförbundet m.fl.

 

Läs mer på  www.jugger.se samt evenemangssidan på Facebook

 

 

Irländska Wild Geese vann Järnsvenskan 2017 som arrangerades 3-4 juni och där 19 lag från Tyskland, Lettland, Irland och Sverige tävlade på Finnsjöstrand. Lindesbergs juggerlag Bergslagstrollen stod för arrangemanget 2017.

På lördagen var det gruppspel och på söndagen final. Se film och bilder på Järnboås Facebook, läs reportage i NA Bergslagen, 24iBergslagen.

Läs även mer på www.jarnsvenskan.se  www.jugger.se

Lördag-söndag 3-4 juni 2017 arrangerades den internationella juggerturneringen Järnsvenskan på Finnsjöstrand.

Lördagen var avsatt för gruppspel och söndagen för finaler.

Tidigare års Järnsvenskan har arrangerats av Järnboås IF i samarbete med Svenska juggerförbundet:

Söndag 5 juni 2016 arrangerade Järnboås IF för andra året Sveriges första juggerfestival Järnsvenskan på Finnsjöstrand i Järnboås. Läs mer här

Sista helgen i maj 2015 arrangerades det allra första interkontinentala juggerevenemanget Järnsvenskan i Sverige. Fler än tio juggerlag från Australien, Irland, Tyskland och Sverige kom till Järnboås för att delta i turneringen. Arrangörer var Järnboås Idrottsförening i samarbete med Svenska Juggerförbundet. Evenemanget på Finnsjöstrand arrangerades i samarbete med Järnboås Bygdegårdsförening.
Läs artikel i NA från juggerfestivalen.

Järnsvenskan inleddes lördag den 30 maj med att jugger för tredje året presenterades på Metallsvenskan, den stora musikfestivalen i Örebro med över 10 000 besökare. Söndag den 31 maj kom lagen till Järnboås för att delta i en turnering på juggerfestivalen vid Järnboås bygdegård Finnsjöstrand.

Läs även artikel i NA

Turneringen är både en seriös idrottstävling och en rolig festival säger Ruben Wickenhäuser, ledare för Järnboås IF:s Järnfalkar och huvudsamordnare för Järnsvenskan:
– Järnsvenskan är en fantastisk möjlighet att uppmärksamma jugger och ge fler människor chansen att få kännedom om den nya sporten. Det är svårt att tänka sig ett bättre ställe att vara på än Finnsjöstrand.

Under helgen kommer spelare och publik att samlas vid festivalplatsen i Järnboås där det förutom juggerturneringen kommer att finnas mycket annat att göra. Studiefrämjandets musikband från Lindesberg spelar på scenen, det blir prova-på skytte med Noras bågskytteklubb, och Jägarnas riksförbund Järnboås har utställning om svenska djur. Det blir loppis, bygdearkivet är öppet och det finns fikaservering samt hamburgergrill m.m.

Järnboås blev först i Sverige med jugger och målet är nu att Järnsvenskan ska bli ett årligt återkommande internationellt idrottsevenemang för den nya sporten jugger.

Det blir minst tio lag med i turneringen vid Finnsjöstrand. Därtill kommer eventuellt två barnlag att delta – ett från Järnboås och ett från Lindesberg.

– Tidigare turneringar har visat att jugger är en perfekt sport för at stödja internationellt utbyte mellan både ungdomar och vuxna. Det är en rolig sport med mycket fair play inbyggt, säger Ruben Wickenhäuser.

Redan förra året arrangerades en mindre turnering i samband uppvisningen av jugger på Metallsvenskan i Örebro. Då deltog lag från Tyskland och Irland och dessa återvänder i år samtidigt som flera nya lag tillkommer:

– Förra årets turnering var ett av de roligaste jugger-evenemangen som jag någonsin varit på, så jag ser fram emot att få vara med igen, säger Seamus Cassells i laget Wild Geese från Irland.

Sponsorer som är intresserade att stötta evenemanget får förutom att synas i ett positivt sammanhang även möjlighet att själva vara med och prova på jugger.

Mer om jugger: www.jugger.se


Faktaruta Jugger

  •     Jugger kan beskrivas som en blandning av Rugby och fäktning
  •     Internationellt finns väldigt många lag: Bara i Tyskland finns det över 100 lag, lika många finns i Spanien, många lag finns också i Australien, Irland, USA, Mexiko och Sydamerika m.fl.
  •     1 lag = 4 fäktare, 1 qwik
  •     Fäktare väljer bland 5 ”pompar“: topz, stav, långpompa, kortpompa med sköld eller kedja
  •     Bara qwiken få ta bollen och göra poäng
  •     En trumma slår takten (”sten“) varje 1,7 sekund
  •     Som träff räknas även en lätt beröring
  •     Träff mot huvudet eller händerna gills inte
  •     Träffad spelare går ner på knä och är inaktiv i 5 stenar (trumslag)
  •     En match består av 200 ”stenar“ eller bäst av X (ett visst antal matcher).