background image
jarnboas-logga

Rastälvens dag – Möt våren i Bergslagsbygd

Rastälvens dag arrangeras i år lördagen den 4 maj där folk längs älven välkomnar besökare att möta våren. Hantverk, mat och kaffe, föredrag, turistinformation, får, höns och lamadjur står på programmet. 

Förändringar i schemat: På Finnsjöstrand utgår quiltning, lasergravyr och bågskytte.

Har nässlorna kommit upp? Har vi nog med råmjölk? Räcker åtta äppelkakor? Och hur blir vädret? Det är frågor som folket längs Rastälven ställer sig dagarna före Rastälvens dag. Nu är det sjätte gången som detta arrangemang går av stapeln. Allt går inte att förutse, inte minst vädret. Första året kom det tusen besökare och ett rejält blåsväder sopade äggkartongerna i backen.   

I år hoppas vi på bra väder. I Nyhyttan kan man lyssna till gudstjänst med tema ”Är du törstig” och efter dagens rundtur kan man slå sig ner och lyssna till en föreläsning i Nyhyttan. Yvonne Johansson-Öster berättar om de som reste från Rastälven till Gula floden i Kina. Eller passa på att fiska i älven på den sträcka där det är gratis denna dag. 

Vid Finnsjöstrand, Järnboås bygdegård kan man se lasergravyr på glas och göra jättesåpbubblor eller besöka arkivet. Vid Järnboås Servicepunkt kan man få information om sommarens Slotterbergsvandringar, i Grängshyttan se en utställning av gamla redskap och maskiner och i Hjulsjö ullhantverk.

Ingen behöver åka hem hungrig, efter vägen finns både mat och kaffe. Vid Slottet kör man hästar i trespann och serverar kokkaffe och ingen vill väl missa Ellens äppelkaka vid Lantliv i Hjulsjö. Ullhantverk, smide, historiska kartor och fårglass och mycket annat. 

Barrys antikvariat är öppet kl 10-16. Järnboås servicepunkt kl 9-17.

Rastälven rinner upp i Hjulsjötrakten och rinner ut i Fåsjön i Järnboås och bildar en livsnerv genom bygden. Här finns flera kraftstationer och förr fanns här garveri, hyttor och sågverk. Idag är älven en uppskattad kanotled.

Kontaktuppgifter: Anita Maria Karlsson, 076-84 566 56, mariakamel@telia.com

Rastälvens dag 2019

Datum och tid:




Det händer i Järnboås

8 aug 9:00 Fiskedag för barn i Dammsjön