background image
jarnboas-logga

Rastälvens dag

Lördagen den 6 maj 2017 blir det Rastälvens dag. Detta blir femte gången som evenemanget genomförs i Järnboåsbygden. Eftersom vi har många evenemang i bygden beslutades det efter 2015 års Rastälvens dag att evenemanget skulle genomföras vartannat år så i år är det alltså dags igen.

 

Rastälvens dag 2015

Klicka för att ladda ner programmet:
Program för Rastälvens dag (pdf-fil)

ÄNDRINGAR:
Det blir inga hundar på fotbollsplan.
Det blir gyrokopteruppvisning vid fotbollsplan mitt på dagen.

TILLÄGG:
Bokloppis i Bredsjö stationshus 11-18
Visor med Lena Andersson varje heltimme. Matservering.

OBS! Rastälvens dag äger i år rum på en söndag, den 3 maj. (Uppgiften lördagen den 2 maj finns i en del material som trycktes tidigt, BKT-almanackan och evenemangssidan i Bergslagsbroschyren.)

20130504_111447Våren firas in med Rastälvens dag med aktiviteter i Järnboåsbygden från Tolvsbörd i söder till Bredsjö i norr. Som vanligt blir det fårsläpp i norr och kosläpp i söder och andra aktiviteter i Järnboås Hjulsjö och Bredsjö. Nytt är gyrokoptrar som kommer att landa någonstans längs älven om vädret tillåter. Det blir också visning av Nyhyttans kurort där det ska bli vandrarhem och hotell. Plus mycket av det som blivit tradition.

Lite exempel på aktiviteter:

  • Bredsjö ost har fårsläpp,
  • Hjulsjö har hantverk i församlingsgården
  • På Lantliv kan man klappa lamm och se hur man gör björksav.
  • I Nyhyttan visas Nyhyttans kurort, scoutstugan är öppen och under bron får man smaka på rökt fisk.
  • På servicepunkten i Järnboås finns turistmaterial och tunnbröd med älgkött och andra delikatesser.
  • Och på fotbollsplan står brandbilen, bågskyttarna, Naturjobb, skogsbloag mm och det serveras nässelsoppa och hamburgare.

Sju sponsorer har ställt upp Rastälvens dag: NBV, Nora kommun, Mobergs bygghandel, Stora Enso, Per Hellsten, Bergslagens Sparbank och Mellanskog.
Annons i Klippet kommer den 25 mars och en liten påminelse den 29 april.

Kontaktperson: Anita-Maria Karlsson, telefon 0587-601 36, e-post: mariakamel@telia.com

Läs även artiklar i Nerikes Allehanda 150430 och Nerikes Allehanda 150412 och Pressrelease för Rastälvens dag.
 

 

Från tidigare år:

Rastälvens dag lockade många

Kosläpp, fårsläpp, ponnyridning, dockteater, musik av Kuntera och en rad utställningar och prova-på-aktiviteter. Rastälvens dag 2013 bjöd på ett spännande program med aktiviteter längs Rastälven från Tolvsbörd i söder till Bredsjö i norr. Lite sol och uppehållsväder gjorde att de många besökarna valde att stanna länge och utforska flera av de olika evenemangen under dagen. Klicka på länken för att se reportage i NA.

Så här såg det uppdaterade programmet ut för Rastälvens dag 4 maj 2013:

Tolvsbörd från kl 10.00

Kosläpp kl 11.00. Kom i god tid, parkera i lugn och ro, ta en fika med hembakt från kl 10.00. Traktorer, höns och fika finns det också och massor med begivenheter längs älven. Atelje Tallgården, demonstration av stickmaskin kl 10.00-15.00. Tjurskallen har öppet från kl. 10.00.

Järnboås fotbollsplan kl 11.00-15.00

Nässelsoppa och smörgås så långt det räcker, hamburgarebågskytte, ponnyridning, fyrhjuling, information om den nya sporten Jugger, om ätliga växter, akvarier, minidjurpark med höns, anka, kaniner & minigris och mycket mer. Skogsbolag: Moelven och Sveaskog.

Järnboås servicepunkt, vid skolan, kl 11.00-15.00

Försäljning av närodlat. Skogsstyrelsen informerar om körkort för motorsåg och utbildning mm. Ympning av fruktträd.IMG_20130504_132218

Nyhyttan, kl 11.00-15.00

Kl 11.15 Gudstjänst i Adventkyrkan - tema broar. Utställning av bilder från badanstaltens tid. Veteranbrandbil. Ateljé Strandkullen: Poesifika, musik och recitation, älvfoton. Fiskevårdsföreningarna i Nyhyttan och Lindesby bjuder på gratis fiske.

Grängshyttan - bygdegården, kl 11.00-15.00

Fotovisning med bygdemotiv - framtagna från glasplåtar. Hjulsjöfilmen från 1962 visas kl 12.00 och kl 14.00. Bygdens rallyförare visar upp sina bilar. Veterantraktor. Akvarellmålningar med lokala motiv. Fotoutställning med naturmotiv. Visning av hur man tappar björksav (LRF). Kafé med hembakt och korv. Skogsbolag: Mellanskog och Stora Enso.

Hjulsjö, kl 11.00-15.00

Tvättstugemuseum - dockteater om Rastälven, servering och loppis. Demonstration av spinning, klappa lamm, ponnyridning och fika hos Lantliv i Hjulsjö. På Sågbacken byggs kolarkoja och det serveras korv med bröd. Barrys antikvariat är öppet. Församlingshemmet: konstutställning, målarverkstad för barn, demonstration av hantverk. Tipspromenad med gamla föremål. Info om Mountainbike-leder.

Bredsjö, kl 13.00 och från 15.30

Fårsläpp kl 13.00Bredsjö ostcafé som är öppet kl 13.00-17.00. Dans med Kuntera kl 15.30 i Folkets Hus (entré 50 kr). Loppis i Rotundan. Lotteri och fika i Bredsjö station. Visafton med musikquiz och mat i Äventhallen kl 17.00. Ladda ner programmet som pdf-fil: Rastälvensdag4Maj2013.

Rastälvens dag 2012

Projekt Rastälvens dag i Järnboåsbygden ägde rum för första gången lördagen den 5 maj 2012. Rastälvens dag 2012 lockade väldigt många besökare till Järnboåsbygden. Till kosläppet vid Gölagården kom drygt 500 personer för att se vårystra kor och kalvar springa ut i hagen. Trots regn och blåst fortsatte dagen med en stadig ström av besökare på de olika evenemang längs med Rastälven:  Järnboås fotbollsplan, Nyhyttan, Grängshyttan och Hjulsjö.  Läs reportage i Nerikes Allehanda Se bilder från kosläppet på Järnboås Facebook-sida alternativt i fotogalleriet här på hemsidan.

Rastälvens dag blir tradition?

Ett nytt arrangemang föddes i Järnboås den 5 maj 2012. Rastälvens dag gick av stapeln med 5 stationer efter Rastälven. Vädret var nyckfullt veckorna innan och vi var många som hängde över långstidsprognoserna. En timme före kosläppet haglade det på Gölagården men när det var dags så sken solen. Då stod det 150 bilar på gärdet och ca 500 människor hade samlats. När kosläppet var över fortsatte många till fotbollsplan och åt nässelsoppa med bacon och ägg, lyssnade på underhållarna Peter och Stig i Nora, PA från Konungstollen och My Rådmark som gjorde det hon kunde för att skrämmas. Arne Henriksson och Ingegerd Jernberg visade material från arkivet och Stora Enso berättade om sina skogsbruksplaner. Sophie och Tobbe Pettersson hade gjort tipspromenad och Jägarna hade ordnat luftgevärskytte. Gudstjänsten Nyhyttans Adventkyrka hade ”Vatten” som tema och kollekten gick till brunnar i Mali. På eftermiddagen spelade och sjäng man i den gamla sågen som dagen till ära städats och snyggats upp väldeliga. (Det var nog en positiv bieffekt av Rastälvens dag att det städades på många ställen.) Fotoutställningar om älven fanns det både i sågen, på Atelje Strandkullen och på fotbollsplan. I Grängshyttan fanns det ett bildspel om bygden och på eftermiddagen gick ett trettiotal besökare på byvandring med Lisa Eriksson. Astrid Andersen från NaturjobbÄlvhyttan hade lastat bilen full med akvarier och kunde berätta både om flodpärlmusslan och Grängshytteforsarna. Och Leif Berglund visade hur man tappade björksav - han hade dessutom skänkt 25 liter sav till serveringen på fotbollsplan. Nässelsoppa och björksav ska vara en delikatess. I Hjulsjö hade Ellen Mulderij bakat några extra äppelkakor när hon hörde att det väntades mycket folk. I det kyliga vädret var det skönt att komma in i värmen och få varm grönsakssoppa och kaffe med äppelkaka. I en kätte på gården fanns det lamm att klappa.och i församlingshemmet var det konstutställning och Gunvor varpade en mattvarp medan en annan satt i vävstolen och vävde mattor. I närheten hade Lars Lundgren ordnat så att man barkade granstammar med barkspadar. Det drog ett 100-tal besökare som också njöt varmkorv och hamburgare. Slutomdömet var att det var ett hellyckat arrangemang som många vill ska återupprepas. Tack alla engagerade, kreativa Rastälvsbor som tog emot besökarna och gjorde att dagen blev så bra trots kyla, blåst och lite regn! Anita-Maria Karlsson Klicka på länken för att ladda ner en pdf-fil med mer information och program för Rastälvens dag 2012: rastalvens_dag_info Annonser fanns med i Klippet och Länsposten.

Program 5 maj 2012 kl 11 - 16:

1. Gölagården - Tolvsbörd Kl 11.00 Kosläpp vid Gölagården, kaffeservering med hembakt, traktorer. Om Gölagården: www.golagarden.se Från 10.00 Tjurskallen gårdsbutik har öppet.  www.tjurskallen.se Från 10.00 Öppet hus i Atelje Tallgården i Tolvsbörd, designat stickat, kaffe och kaka. ateljetallgarden.se 2. Järnboås fotbollsplan Musikunderhållning - Peter och Stig från Showteknik i Nora och kanske hittar PA m fl från Konungastollen på något. Servering - Nässelsoppa (så långt det räcker), Hamburgare, Noraglass Aktiviteter - Försäljning av närproducerat, Ponnyridning, Nora moppers, Tipspromenad, Luftgevärsskytte, Stora Enso informerar. 3. Nyhyttan Kl 11.15 i Adventkyrkan: Gudstjänst - tema Vatten Kl 14.00 och 15.00 vid Såg och Kvarn: Berättelser, bilder och läsarsånger. Smaka vatten från Järnkällan. Ateljé Strandkullen: Fotoutställning med älvmotiv. 4.  Grängshyttan Grängshyttan förr och nu. Kl 11.00-16.00 Bilder och berättelser om byn Demonstration av hur man tappar björksav Kl 12.00-14.00 Information om livet i älven, bl a om flodpärlmusslan Kl 14.00 Liten byvandring. Naturreservatet Grängshytteforsarna. 5.  Hjulsjö www.hjulsjo.se Klappa lamm hos Lantliv, kaffeservering, smörgås och soppa Konstutställning i församlingshemmet Tvättstugemuseum med servering och loppis Kolarkoja byggs i Sågarbacken, korvgrillning Demonstration av ullberedning Gratis fiske i älven hela dagen från Sången till Gölagården Klicka på länken för att ladda ner programmet som en pdf-fil: rastalvens_dag_info Tanken med Rastälvens dag är att: - Visa upp vår vackra bygd. - Alla byar från Tolvsbörd till Hjulsjö, hittar på nåt evenemang om sin by, gärna med anknytning till Rastälven. - Göra något kul tillsammans, vi som bor längs Rastälven. Planeringsträffar hölls 12 februari, 15 mars och 12 april i Grängshyttans bygdegård. Avstämningsmöte om Rastälvens dag hölls den 2 maj kl 19.00 i Grängshyttans Bygdegård. Kontaktpersoner: Anita Maria Karlsson 0587-601 36 eller mariakamel@telia.com och Anna-Carin Andersson 0587-419 54, 076-199 83 50.